Gehoorverlies herkennen

De eerste tekenen van gehoorverlies worden meestal nauwelijks opgemerkt en dienen zich langzaam aan, maar ze kunnen ook heel duidelijk en plotseling aanwezig zijn. Hoe dan ook, het horen van bepaalde geluiden of spraak wordt moeilijker. 

Heeft u gehoorverlies?

Test uw gehoor aan de hand van 5 eenvoudige vragen over alledaagse situaties. Uw antwoorden geven u een indicatie van uw hoorvermogen.
Start de test
 • Hoe goed is uw gehoor?

  Deze korte vragenlijst kan u helpen inzicht te geven in de status van uw gehoor. Bedenk hoe de geschetste situaties uw dagelijkse leven beïnvloeden.

  Naar de eerste vraag
 • Vraag 1/5

  Vindt u dat mensen in uw omgeving vaak mompelen of zacht spreken?

  Ja Nee
 • Vraag 2/5

  Als u televisie kijkt, moet u het volume dan  hoger zetten om het goed te kunnen horen?
  Ja Nee
 • Vraag 3/5

  Vraagt u uw vrienden vaak om te herhalen wat ze hebben gezegd?

  Ja Nee
 • Vraag 4/5

  Heeft u het nodig om mensen aan te kijken om te kunnen verstaan wat ze zeggen?
  Ja Nee
 • Vraag 5/5

  Vindt u het lastig om gesprekken te volgen in een drukke omgeving zoals een restaurant of een café?
  Ja Nee

Gevolgen van gehoorverlies

Erkennen dat u gehoorverlies hebt, is moeilijk en baart u wellicht zorgen, maar er niets aan doen, dat tast pas de kwaliteit van uw leven aan. Sociale aangelegenheden worden zeer vermoeiend als het niet meer goed lukt om te communiceren en mensen te verstaan. Omdat gesprekken zoveel extra energie opslorpen, leidt gehoorverlies vaak ook tot irritatie, negatieve gevoelens, boosheid, stress en zelfs depressie. Uw prestaties op het werk of op school worden negatief beïnvloed. En omdat u minder oplettend bent, is uw persoonlijke veiligheid mogelijk in gevaar. 

Meer dan genoeg hulp voorhanden

Mensen in de directe omgeving hebben het gehoorverlies vaak eerder in de gaten dan de getroffene. Als u of een van uw naasten problemen ervaart die kunnen duiden op gehoorverlies, dan adviseren wij u om hulp te zoeken. Met de juiste hoorzorg wordt alles minder frustrerend en vermoeiend en krijgt u meer energie om weer volop deel te nemen aan het leven rondom u.

20171124-kaart-belgie-low-res

Met 5 hoorwinkels en meer dan
50 servicepunten, altijd bij u in
de buurt


Zoek een winkel